Conform INS( Consumul energetic în gospodării ,2009), consumul maxim estimat de lemn de foc în Romania, pentru încălzire, este de 19 milioane de tone de lemn (la un consum de 5,4 tone/gospodărie).*
Ca urmare, acest consum potențial trebuie deservit de linii de despicat și despicătoare de lemn de foc eficiente din punct de vedere al costului de achiziție și operare cât și a productivității.

Linii de despicat și despicătoare de lemn de foc
Este recomandat ca lemnul de foc să aibă o durata de depozitare de aproximativ 2 ani,de la momentul recoltării din pădure, cu un procent de umiditate de 20%, și să fie păstrat sub formă de lemn despicat, stivuit, în vederea uscării naturale și nu sub formă de lemn rotund, pentru a creste eficiența arderii .
Operațiile din cadrul procesului de fabricare a lemnului pentru foc trebuie să fie astfel stabilite și planificate încât să fie: fezabile tehnic, viabile economic, cu impact redus asupra mediului și acceptabile instituțional.
Dezvoltarea tehnologică permite desfășurarea acestei activități cu mai puține pierderi de masă lemnoasă, cu un nivel redus de poluare, cu un impact mai mic asupra mediului şi cu consumuri mai mici de materii prime.
Fiecare tip de utilaj forestier este realizat și recomandat pentru un anumit context de utilizare. Utilizarea în cadrul acestor condiții asigură minimizarea riscului de producere a unor neajunsuri în funcționare, în protecția muncii sau a unor prejudicii asupra mediului.
Productivitate – valoare adăugată lemnului de foc
Managementul pregătirii lemnului pentru foc necesită mecanisme de control orientate pe probleme concrete, punctuale. Prin aplicarea acestora sunt impuse condițiile realizării unor proiecte, planuri sau programe de lucru care trebuie să fie:
- realizabile biofizic (în concordanță cu legile fizice, principiile inginerești și relațiile cu mediul ecosistemelor forestiere);
- eficiente economic;
- compatibile la nivel de individ;
- apropiate de mediu și eficiente în utilizarea resurselor;
- acceptabile instituțional.
La achiziția unei linii de procesare lemn de foc, prețul de achiziție al acesteia reprezintă doar o parte din costurile suportate pe parcursul duratei de viață. Deoarece fiecare linie de procesare este un centru de putere compact care combină ingineria cu designul industrial, există siguranța unor costuri ascunse reduse care trebuie suportate pe parcursul duratei de viață.
Linie de procesare a lemnului de foc

Pentru o productivitate cât mai mare, un procesator de lemn de foc de înaltă calitate trebuie să fie echipat cu un motor bun, care provine de la producători de top, fiabil și silențios, cu ardere internă sau electric.
Acesta trebuie să ofere suficientă putere pentru a face posibilă transformarea unei stive de bușteni în lemn de foc de calitate, în cel mai scurt timp. Majoritatea liniilor de procesare a lemnului de foc au motoare de combustie cu o putere care variază între 6.5 și 14 CP, motoare electrice între 1.5 kW și 15 kW sau includ o priză de putere (PDP) (Power take-off PTO). În funcție de modelul ales și de puterea dorită, utilizatorul poate opta pentru oricare dintre versiunile de motorizare disponibile sau alternativ, la o combinație a acestora.
Procesatorul pentru lemn de foc poate fi utilizat în siguranță, în orice condiții. Configurarea și reglarea cu rapiditate, fluxul continuu de materiale și funcționarea neîntreruptă garantează o productivitate ridicată permanent.
Adaptabilitate în utilizare
Modelele de agrement și cele semiprofesionale sunt dotate cu roți mari și mobilitate excepțională, cu un spațiu liber generos și un centru de greutate scăzut, fiind ușor de transportat pe toate tipurile de teren, inclusiv remorcate cu o mașină, ATV sau tractor de grădină. Modelele rutiere dispun, de asemenea, de un panou luminos pliabil, care facilitează instalarea mașinii pentru operare și transport și sunt disponibile fără echipamentul de inspecție a vehiculelor, în cazul în care mașina nu este transportată pe drumuri publice.
Modelele pentru uz profesional, au structuri mai puternice sunt potrivite pentru utilizare constantă iar zona de despicare este dotată cu un grilaj de protecție care face foarte sigură funcționarea mașinii. Acestea folosesc sisteme patentate de curățare, care folosesc vibrații pentru îndepărtarea resturilor rezultate în procesul de despicare.
Majoritatea liniilor de despicat profesionale nu au componente mecanice supuse uzurii, care să necesite reglare, datorită sistemelor de direcție electrice și sunt echipate cu senzori care măsoară și controlează funcționarea în timp real. Procesarea lemnului de foc se poate optimiza automat în funcție de caracterisiticile lemnului prelucrat.
Designul hidraulic, foarte avansat în această industrie asigură un consum redus de combustibil și energie și o durată lungă de viață a componentelor.
Ușurință în operare liniilor de procesare a lemnului de foc
În centrul procesului de proiectare a acestor utilaje se află nevoile utilizatorilor, calitatea produselor, productivitatea ridicată, ușurința în operare și costurile reduse de operare.
Liniile de procesare a lemnului de foc permit efectuarea simultană, cu ușurință și în siguranță, a celor două funcții: tăierea și despicarea. Hidraulica este optimizată și permite despicarea și sectionarea simultană, asigurând un debit mare într-un timp redus de funcționare.
Lemnul este tăiat cu un fierăstrău cu lanț hidraulic, cu funcționare fiabilă, care pentru siguranța utilizatorului se rotește doar în timpul tăierii. Dimensiunea lamei de tăiere variază în funcție de diametrul lemnului prelucrat. O lamă de tăiere de 15 inch permite tăierea buștenilor cu diametrul de până la 35 cm, în timp ce o lamă de 20 inch permite introducerea buștenilor cu o grosime de până la 43 cm. La modelele profesionale, cureaua de alimentare în unghi perfect și dispozitivul de prindere a bușteanului asigură tăierea acestuia în poziția corectă, iar limitatorul de lungime a lemnului de foc de despicat permite reglarea lungimii și se retrage în timpul tăierii, astfel încât să poată cădea liber în poziția corectă în camera de despicare.
Lubrifierea lanțului funcționează automat, iar containerul separat, transparent pentru uleiul pentru lanț poate fi ușor schimbat sau umplut, utilizatorul putând vedea cantitatea de ulei pentru lanț din poziția de lucru.
Unele modele includ o presă hidraulică care are rolul de îmbunătăți confortul și fiabilitatea, în special la tăierea ultimului buștean și de a prelungi durata de viață a lanțului de tăiere, prin plasarea bușteanului la un unghi optim la începutul tăierii, un limitator hidraulic de lungime a bușteanului care asigură o tăiere uniformă și reduce la minimum uzura benzii de alimentare și un dispozitiv automat de tensionare a lanțului, precum și lubrifierea acestuia, astfel încât lanțul va avea întotdeauna tensiunea corectă.
Despicarea lemnului se realizează cu ajutorul unui mecanism care include o lamă de despicat ajustabilă cu 4, 6 sau 8 căi, fabricată dintr-un material rezistent, ușor de curățat și de reglat, care face față și celor mai tari specii de lemn. Puterea de despicare variază între 5.6 tone și 9 tone. Modelele profesionale includ și un modificator de putere care poate mări puterea până la 24 de tone. Datorită metodelor de despicare patentate, dezvoltate de echipe de inovare, lemnul de foc respectă în mod constant cerințele de dimensiune iar procesoarele sunt rapide, eficiente și ușor de utilizat.
Accesoriile
Majoritatea modelelor au transmisie hidraulică și mecanică cu ieșire hidraulică care facilitează utilizarea pe scară largă a accesoriilor ca: rampa sau banda de alimentare cu lemn, banda de transport pivotantă sau banda transportoare de evacuare a resturilor.
Datorită faptului că sunt gândite în cel mai mic detaliu, având ca focus inovația, pentru a obține rezultate la cele mai înalte standarde, sunt puternice, solide, sigure (includ diverse mecanisme de blocare a buștenilor în timpul despicării) și nu în ultimul rând, ușor de utilizat și de întreținut, liniile de procesare a lemnului de foc sunt o variantă modernă, economică și fiabilă pentru prelucrarea lemnului pentru foc.
Gama variată de lame de despicare, ridicătorul (Log Lifter), joystick-ul care controlează alimentarea, tăierea, despicarea și placa de ghidare sau ecranul tactil care prezintă utilizatorului date despre performanță și alte analize referitoare la mașină sunt de asemenea accesorii compatibile cu unele modele de procesoare.

* https://insse.ro/cms/files/publicatii/CENG_publicatie_tabele.pdf pag.29