Despicatoare pentru lemn – o soluție pentru cerințele medii de despicat lemn de foc

Publicat pe 12 noiembrie 2020

Lemnul rotund rămas după sortarea și secționarea în sortimente de lucru și construcție poate fi prelucrat în continuare si prin despicare. De obicei sortimentul care se despică are lungime constantă și diametrul nelimitat si poarta denumirea de butură sau butuc iar rezultatul despicarii îl constituie lobdele. Lobdele, având secțiunea transversală în formă de semicerc, sector circular sau diversă, se pot folosi atât în industrie pentru fabricarea celulozei, a plăcilor fibro-lemnoase, a plăcilor aglomerate, pentru obținerea de doage brute etc, cât și ca lemn de foc.

Despicarea butucilor în vederea obținerii lobdelor se execută din următoarele rațiuni de ordin tehnico-economic:

În ceea ce privește locul unde se execută, operațiunea de despicare poate fi făcută în platforma primară, în centre de sortare și preindustrializare sau de către utilizatori privați.

Despicarea poate fi realizată manual, cu ajutorul topoarelor, ciocanelor și al penelor de lemn sau metalice. Efortul fizic în acest caz este însă extrem de mare.

Din acest motiv, au fost construite și utilizate pe scară tot mai largă despicătoare mecanice adaptabile la tractoare forestiere (pentru despicarea în platformele primare) sau cu mijloace de acționare proprii specifice centrelor de sortare și preindustrializare a lemnului.

Despicatoare lemn – o soluție eficientă pentru despicat lemn de foc

Despicarea lemnului este operatia de desfacere totală a acestuia, în doua sau mai multe bucați, prin pătrunderea forțată a unei pene deidrice în corpul său, de-a lungul fibrelor.

Acțiunea de despicare începe prin apăsarea și pătrunderea progresivă a penei în lemn, la capătul acestuia, paralel cu fibrele lemnoase.

Pana acționează prin unghiul de atac al muchiei tăietoare și prin cele două fețe laterale, producând desfacerea lemnului perpendicular pe planul bisector al penei. Pătrunderea inițială a penei se datorează comprimării transversale și strivirii fibrelor pe suprafața de contact dintre pană și lemn. Proporțional cu mărirea despicăturii trebuie să crească și forța cu care este acționată pana. Energia potențială acumulată în cele două părți deformate prin pătrunderea penei se transformă imediat, datorită elasticității fibrelor, în energie cinetică capabilă să producă despicarea totală.

Clasificarea despicătoarelor se face după mai multe criterii: mobilitatea acestora, tipul constructiv și modul de deplasare al mecanismului de antrenare a lemnului sau poziția lemnului în timpul despicării.

Din punct de vedere al mobilității, despicătoarele pot fi staționare sau mobile. Cele staționare sunt instalate în centre de sortare și preindustrializare și încadrate într-o linie tehnologică iar cele mobile sunt transportabile prin tractare cu ajutorul unui tractor, care le și acționează în timpul lucrului. Despicătoarele mobile pot fi folosite cu succes în platformele primare, unde cantitatea de lemn destinat despicării este mică sau medie.

Din punct de vedere al construcției mecanismului de antrenare despicătoarele pot fi cu lanț transportor, cu mecanism bielă-manivelă sau cu cilindri hidraulici. Cele mai economice din punct de vedere al consumului energetic sunt despicătoarele hidraulice deoarece, folosind un motor cu putere redusă care acționează pompa de ulei, se pot realiza presiuni mari în cilindrii hidraulici și forțe corespunzătoare despicării unor butuci cu diametre până la 100 cm.

Din punct de vedere al modului cum se deplasează mecanismul de antrenare despicătoarele pot realiza deplasarea cu revenire sau deplasarea continuă. Deplasarea cu revenire a mecanismului de antrenare sunt specifice despicătoarelor acționate hidraulic.

În funcție de tipul organului de despicare, despicătoarele sunt cu pană sau con spiralat. Cele mai folosite sunt despicătoarele cu pană, care pot avea diferite forme și dimensiuni în funcție de mobilitatea acesteia.

În ceea ce privește poziția lemnului în timpul despicării, despicătoarele pot fi orizontale sau verticale. Despicătoarele verticale își dovedesc eficiența în cazul despicării lemnului scurt.

Opțiunea pentru un anumit tip de model trebuie să fie rezultatul unei analize atente în care criteriile tehnice să se îmbine cu cele economice, avându-se în vedere mai ales mașina cu consumul energetic minim și eficiența maximă.

Despicătoarele de lemn  Binderberger – o solutie la îndemâna oricăui utilizator

DESPICĂTOR VERTICAL H12 / H20 / H27 ecosplit | Binderberger

Mecanizarea operației de despicare a lemnului cu obținerea unor avantaje economice este posibilă datorită introducerii metodei de exploatare și transport în trunchiuri și catarge și a concentrării unui volum mare de lucrări în cadrul depozitelor forestiere. În acest scop, pentru despicarea mecanică a lemnului rotund în lobde, există pe piață diverse tipuri de despicătoare, care se deosebesc între ele prin construcție, mod de acționare și de funcționare și caracteristici tehnice.

Binderberger Maschinenbau, cu sediul în St. Georgen (Austria), proiectează și produce de aproape 3 decenii utilaje și dispozitive de înaltă calitate pentru recoltarea și prelucrarea lemnului. Experiența și contactul strâns cu companiile de prelucrare a lemnului, fermierii și silvicultura sunt sursa principală pentru dezvoltarea și extinderea gamei extrem de eficiente de produse. Binderberger Maschinenbau oferă soluții complete pentru operațiunea de despicare a lemnului.

Spre exemplu, despicătoarele verticale pentru bușteni ecosplit TM (H12/H20/H27), sunt destinate cerințelor medii și mari de transformare a buștenilor în lobde sau de procesare a lemnului de foc. Despicătoarele metrice cu masă turnantă standard și operare confortabilă cu două mâini au o forță de despicare de între 12 t și 27 t și lungime de despicare de 115 cm.

Operarea confortabilă cu două mâini și suportul pentru bușteni integrat oferă confort și siguranță de lucru mai ridicate. Marginea zimțată a sistemului de prindere permite ca bușteanul să fie poziționat ușor și optim înainte de despicare.

Despicătoarele verticale pentru bușteni ecosplit TM (H12/H20/H27) sunt acționate de motoare electrice de 5.5 kW / 400V / 16 A, PTO 540 rotații/minut și pot include diferite echipamente: control suplimentar confortabil la 2 mâini, cuțit de despicare, dispozitiv de ridicare bușteni, masă de despicare, troliu cablu cu control mecanic cu forță de tracțiune 750 kg, graifăr suplimentar pentru troliu, osie de transport sau cărucior de transport și diverse accesorii: control viteză, masă trunantă, suport pentru lanț motor, contor orar pentru acționare PTO.

În cazul modelelor de despicătoare orizontale pentru lemn scurt Binderberger H6/H8 cu o forță de despicare între 6 t și 8 t și o lungime de despicare de 55 cm, bușteanul este presat prin pana de despicare care este reglabilă pe înălțime, cu patru părți. În acest fel, piesele despicate vor rămâne pe tava suport. Cursa poate fi limitată și adaptată la lungimea lemnului, astfel încât pana de despicare să nu trebuiască să se deplaseze inutil până la oprire. Transportul facil este asigurat de căruciorul standard de transport și șasiul stabil cu roți.

Despicătoarele orizontale pentru lemn scurt au motoare de 4 kW / 400 V / 16 A și pot include echipamente precum conexiune în 3 puncte sau extindere masă pe amblele părți. Unele modele sunt dotate opțional cu Speed Control, un sistem cu ajutorul căruia se realizează trecerea de la procesare rapidă la viteză normală în funcție de presiune. Acest lucru mărește performanța de despicare cu până la 30%, deoarece mașina funcționează întotdeauna la viteză maximă.

DESPICĂTOR VERTICAL H12 / H20 / H27 ecosplit | Binderberger

Pentru operația de despicare a lemnului, în gama de produse Binderberger se află și alte utilaje foarte eficiente: despicătorul conic pentru bușteni Binderberger, care permite folosirea excavatorului într-un mod și mai versatil pentru despicarea buștenilor lungi și oferă mai multe modalități de utilizare printr-o singură acționare, cu atașare individuală prin flanșă de montare și dispozitivul pentru crăpat lemn, cu o forță de despicare de până la 22 t și deschidere graifer de la 70 cm până la 90 cm în funcție de modelul ales.

Zincarea la cald a tuturor elementelor din oțel face produsele extrem de rezistente la intemperii și asigură o conservare îndelungată a valorii acestora.

Bibliografie:

  1. Utilajul şi tehnologia exploatărilor forestiere : Manual pentru licee cu profil de silvicultură şi exploatări forestiere, meseria mecanizator la exploatări forestiere, clasa a XII-a  (1980), Editura Didactică și Pedagogică, București.
  2. Borz S.A., Birda M., Ignea G., Oprea I., 2011. Technological aspects regarding timber exploitation using MOUNTY 4100 cable yarder. Bulletin of the Transilvania University of Braşov – Series II 4(53): 1-6.
  3. Chiru, V. (1980): Utilaje pentru exploatări forestiere, Editura Didactică și Pedagogică, București.
  4. Oprea I., 2008. Tehnologia exploatării lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
  5. Oprea I., Borz S.A., 2007. Organizarea şantierului de exploatare a lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
  6. Ungureanu S., 1997. Mecanizarea exploatărilor forestiere. Editura Universității Transilvania Brașov.
  7. Tertecel Dan, Roman Năstasă, 1976. Mașini și utilaje pentru exploatări forestiere:  Manual pentru licee de specialitate anii IV si V, și școli de maiștri, Editura Didactică și Pedagogică, București.


Articole similare
Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului
27 ianuarie 2023

Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului

Pregătirea lemnelor pentru iarnă este un obicei deja bine-cunoscut de către persoanele care locuiesc la casă și nu au variante alternative de încălzire sau doresc o încălziri eficientă si economică. Dacă unii cumpără direct lemnul tăiat, alții sunt nevoiți să-l despice singuri.

(mai mult…)
Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb
22 decembrie 2022

Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb

Consumabilele pentru tocătoarele de lemn sunt piese de schimb care trebuie înlocuite periodic pentru a menține funcționarea eficientă a echipamentului. Acestea pot include:

(mai mult…)
Japa