Harvester- Utilaj eficient de recoltare

Publicat pe 12 ianuarie 2021

Procesul exploatărilor forestiere, devine în contextul actual, din ce în ce mai complex, atât din punct de vedere tehnic și economic cât şi ecologic. Din acest motiv, introducerea maşinilor multifuncţionale de recoltare a lemnului ar putea reprezenta una dintre soluțiile viabile pentru contracararea efectelor de mediu, precum și pentru realizarea unui management certificat al pădurilor din România. În plus, aceste utilaje asigură dezvoltarea mecanizată a lucrărilor forestiere, cele mai bune condiții pentru dezvoltarea acesteia și vizează asigurarea calității și reducerea costurilor. Mașinile actuale cu diferite variante structurale pot asigura executarea mecanizată a activităților forestiere, cum ar fi: doborârea, fasonarea, secționarea, încărcarea și descărcarea sau transportul.

O mașină multifuncțională de recoltare a lemnului se compune în general dintr-un vehicul suport pe care sunt montate subansamblele destinate să execute operațiile caracteristice tipului respectiv. Pentru ridicarea, susținerea și deplasarea lemnului, mașina poate fi echipată cu brațe telescopice, care pot fi prevăzute cu graifer, cilindrii de antrenare, macarale cu graifer sau benzi transportoare. Adăpostirea operatorului se face într-o cabină confortabilă, climatizată, care trebuie să asigure o vizibilitate bună.

Harvester-ul este un astfel de utilaj multifuncțional care poate executa o gamă largă de operații cum ar fi: doborârea arborilor, fasonarea sau secționarea buștenilor la lungimile solicitate.

Harvesterul – Soluția cea mai avansată tehnologic pentru recoltarea lemnului

Cu ajutorul unui harvester se obțin rezultate tehnico-economice excelente cu privire la sortarea și valorificarea superioară a lemnului, a costurilor de producție și a productivității muncii, deoarece operațiunile de doborât, fasonat și secționat sunt gestionate de un singur utilaj.

În ceea ce privește capacitatea de lucru și producție sau condițiile de arboret și teren aceste utilaje includ o gamă foarte variată.

Doborârea arborilor se realizează cu ajutorul organelor active care realizează tăierea trunchiului la nivelul cioatei. Acestea pot fi fierăstraie cu lanț sau foarfece hidraulice. Fierăstraiele pot fi acționate printr-un motor termic sau unul hidraulic. La fierăstraiele acționate termic subansamblul de tăiere este format din două fierăstraie cu lanț a căror lame de ghidare au lungimi diferite, sunt amplasate în plane paralele și formează între ele un unghi ascuțit. Pentru executarea doborârii se acționează mai întâi cu cu fierăstrăul dinspre partea în care trebuie să cadă arborele. Apoi, înainte ca fierăstrăul să se blocheze în tăietură este scos și se acționează cu celălalt fierăstrău, până când arborele este doborât. Fierăstrăul cu lanț acționat hidraulic are o construcție asemănătoare cu a fierăstrăului acționat cu motor termic, doar că în locul motorului prezintă o casetă cu pinioane care primesc impulsul de rotire de la instalația hidraulică.

Subansamblul pentru curățarea de crăci poate efectua această operație fie la arborii în picioare, înainte de doborâre, fie la arborii doborâți. Organele active ale acestui subansamblu prezintă o mare varietate constructivă, care, după modul de acționare, pot lucra prin: tăiere, frezare, lovire sau presare. Cea mai largă răspândire o au organele active care lucrează prin tăiere și prin frezare.

Curățarea de crăci prin frezare se realizează cu ajutorul unor freze tambur, constituite într-un grup care se circumscrie circumferinței trunchiului. Fiecare freză este acționată de câte un electromotor și execută o mișcare de rotație în jurul propriului ax, trunchiul cu crăci fiind deplasat printr-o mișcare de translație. Corpul unei freze este dispus cu generatoarea tangențial față de conturul trunchiului, existând posibilitatea deplasării radiale a frezelor, printr-un sistem de acționare hidraulic, în funcție de diametrul trunchiului.

După curățarea de crăci fusul este secționat iar lemnul rezultat se depozitează. Secționarea se poate executa cu ajutorul unui fierăstrău macanic acționat termic, fie cu ajutorul unui foarfece sau a unei ghilotine acționate hidraulic.

Fierăstraiele mecanice folosite în vederea secționării sunt, de regulă, fierăstraie circulare cu disc și braț pendular.

Secționarea cu ajutorul foarfecelui, respectiv a ghilotinei acționate hidraulic se execută în cazul recoltării lemnului de celuloză sau a celui destinat tocării, pentru care se acceptă strivirea lemnului produsă în zona de tăiere a cuțitelor. Secționarea se poate executa fie automat la lungimi determinate, fie la comanda operatorului.

În ceea ce privește mărimea consumului energetic la o analiză a celor doi factori interdependenți, respectiv variația puterii necesare în funcție de productivitatea constructivă realizată s-a constatat faptul că cel mai mare consumator de energie este foarfecele sau ghilotina hidraulică, fierăstrăul fiind, din acest punct de vedere, cel mai economic.

Harvester ENTRACON EH 40
Harvester ENTRACON EH 30

Eficiență și productivitate

Gama de harvestere a evoluat treptat în ultimul timp fiind favorizată inițial de terenul drept, preponderenţa răşinoaselor, tăieri simplificate şi arbori de dimensiuni, reduse, însă modelele actuale pot face față unor terenuri din ce în ce mai accidentate.

Randamentul și productivitatea sporită se pot obține în cazul folosirii harvesterului în tandem cu forwarderul, în special atunci când este folosită colectarea masei lemnoase prin metoda Cut-to-Length (CTL).

Această metodă este în general considerată a fi specifică țărilor nordice deoarece inițial a fost dezvoltată cu scopul de a optimiza eficiența lanțului de producție și de a elimina etapele de lucru repetitive. În ultima perioadă metoda Cut-to-Length a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume datorită perfecționării echipamentelor forestiere, care se pot adapta la diferite condiții de recoltare sunt echipate cu motoare din ce în ce mai puțin poluante și oferă un confort mai mare operatorului.

În prezent mai mult de două treimi din recoltarea mecanică a lemnului din întreaga lume se realizează cu acest tip de utilaje și prin folosirea acestei metode, în timp ce în Uniunea Europeană această metodă este folosită în proporție de peste 70 %. Această metodă, prin care lemnul este deja tăiat în pădure în sortimente, conferă acestuia o valoare ridicată și crează permisele unui lanț logistic eficient.

Entracon – o solutie de recoltare pentru lemnul de mici dimensiuni

Gama de harvestere Entracon include utilaje extrem de performante, dotate cu motoare Cummins B3.3T/55,0 kW + pompă de 60 cm sau QSB 4,5 – 97 kW.

După lansarea cu succes a harvesterului Entracon Apache (acum Harvester EH50), Entracon a produs și alte utilaje unice de recoltat Entracon EH30, conceput pentru recoltare și pentru producerea de biomasă și ENTRACON EH40 un model care poate fi echipat cu un braț hidraulic de până la 10 m.

În echiparea standard sunt incluse: controlul mașinii hidraulice – Smart Drive sau Plus +1, centrală hidraulică articulată, direcție cu separatoare de debit, funcția de schimbare automată cu 2, 3 sau 4 trepte, suport de remorcare – pin, rotator GR30, sistem electric pe 24 V și 8 anvelope (19,0 / 45-17 sau 400/60 -15,5 sau 500/60 – 22,5).

Alte dotări standard includ: instrumente de întreținere pentru reparații zilnice, piese de schimb și manual privind operarea în limba engleză, ulei hidraulic mineral, joystick-uri electrice pentru acționare direcție și macara, proiectoare de lucru cu halogen și frână de stabilizare centrală.

Toate utilajele dispun de cabine basculabile, conforme cu standardele de siguranță ROPS, FOPS, OPS, spațioase,care oferă un mediu de lucru sigur, vizibilitate și confort. Acestea sunt dotate cu ștergătoare de parbriz și lunetă, AM / FM stereo radio + CD și aer condiționat. Scaunul este prevăzut cu suspensie mecanică, confortul operatorului fiind sporit și datorită soluției de suspensie a cabinei care reduce eficient șocurile, impactul și zgomotul interior.

ENTRACON are ca obiectiv producerea, vânzarea, service-ul și dezvoltarea mașinilor forestiere mici cu posibilitatea de reconstrucție în mașini multifuncționale, în special  harvestere (utilaje de recoltat bușteni), forwardere (utilaje de transportat bușteni) și încărcătoare frontale, toate cu un sistem de acționare cu 8 roți, care permite echiparea mașinii cu șenile.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Chiru, V. (1980): Utilaje pentru exploatări forestiere, Editura Didactică și Pedagogică, București.
  2. Oprea, I. (2008): Tehnologia exploatării lemnului, Editura Universității „Transilvania” din Brașov.
  3. Oprea, I., Borz, S.A. (2007): Organizarea șantierului de exploatare a lemnului, Editura Universității Transilvania din Brașov.
  4. Horodnic Sergiu (2003): Bazele expolatării lemnului, Editura Universității Suceava
  5. Horodnic Sergiu (2014): Sisteme tehnologice forestiere cu impact ecologic redus,    Editura Universității Suceava


Articole similare
Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului
27 ianuarie 2023

Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului

Pregătirea lemnelor pentru iarnă este un obicei deja bine-cunoscut de către persoanele care locuiesc la casă și nu au variante alternative de încălzire sau doresc o încălziri eficientă si economică. Dacă unii cumpără direct lemnul tăiat, alții sunt nevoiți să-l despice singuri.

(mai mult…)
Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb
22 decembrie 2022

Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb

Consumabilele pentru tocătoarele de lemn sunt piese de schimb care trebuie înlocuite periodic pentru a menține funcționarea eficientă a echipamentului. Acestea pot include:

(mai mult…)
Japa