Forwarder – Noua generație de forwardere Entracon.

Publicat pe 30 noiembrie 2020

Capacitate mare de încărcare. Proprietăți Off-road excelente

Exploatarea lemnului este un proces de producție care constă în extragerea biomasei lemnoase din fondul forestier cu scopul livrării acesteia către beneficiari industriali sau consumatori direcți.

Condiţiile complexe în care se desfăşoară aceste procese de producţie presupun aplicarea unor tehnici operaționale care, la rândul lor, implică folosirea anumitor echipamente forestiere. Performanțele unui sistem tehnic utilizat în exploatarea lemnului depinde în special de variația unor factori procesuali care aparțin unor categorii generale precum: mediul operațional, tehnica de lucru folosită și modul de organizare a muncii.

În ultimele decenii sistemul de mașini pentru exploatări forestiere s-a îmbogățit prin folosirea mașinilor combinate pentru recoltarea biomasei lemnoase. Acestea reprezintă acele mașini, mobile, care printr-o echipare corespunzătoare pot executa mai multe operații de recoltare sau de colectare a lemnului.

Deși în România exploatarea lemnului se realizează, în mare parte, prin folosirea fierăstraielor mecanice, în cadrul operațiilor de recoltare și a tractoarelor echipate cu trolii, în operațiile de colectare a lemnului, sistemele tehnice performante precum cele ce asociază mașini multifuncționale de recoltare de tip harvester și tractoare specializate pentru colectarea prin purtare de tip forwarder au început să fie din ce în ce mai folosite, datorită eficienţei productive foarte ridicate.

Mașinile combinate, multifuncționale pentru exploatări forestiere au pătruns în practica  forestieră abia prin anul 1950, fiind folosite mai întâi în SUA, apoi în URSS și în cele din urmă în partea nordică a Europei (Scandinavia), unde în prezent cunosc o extindere foarte mare. Introducerea lor în procesul de producție a fost favorizată în special de relief, compoziția arboretelor, caracterul proprietății, sortimentarea lemnului și tăieri simplificate.

În general, conceptul scandinav cu privire la exploatarea lemnului este asociat cu utilizarea sistemelor tehnologice care integrează tractoare de tip forwarder și maşini de recoltare de tip harvester cu metoda de exploatare a sortimentelor definitive la cioată. În termeni simpli, acest concept constă în aducerea maşinii la arbore, adică realizarea unui nivel ridicat de fasonare la cioată, prin aducerea pieselor de lemn la forme şi dimensiuni reclamate de utilizarea industrială, metodă care se suprapune perfect cu aplicarea metodei sortimentelor definitive la cioată.

Productivitate, eficiență și ergonomie cu forwarderele Entracon

Gama de forwardere a evoluat treptat în ultimele decenii, plecând de la o variantă de bază, care ulterior a fost perfecţionată treptat.

Deși inițial utilizarea maşinilor multifuncţionale de recoltare a lemnului a fost favorizată de terenul aşezat, preponderenţa răşinoaselor, tăieri simplificate şi arbori de dimensiuni, în general, reduse, modelele actuale pot învinge terenuri din ce în ce mai accidentate, iar apariţia dispozitivelor suplimentare perfecţionate creează utilaje deosebit de eficiente.

Astfel de maşini sunt asociate, în mod obişnuit, cu tractoare de tip forwarder, specializate pentru deplasarea lemnului prin purtare şi concepute special pentru lucrul în tandem cu maşini multifuncţionale de recoltare.

Forwarderele sunt utilaje forestiere articulate, cu o construcție specifică care implică prezența unui braț hidraulic cu graifer pe semi-șasiul spate și a unei suprastructuri cu răcoanțe care permite colectarea integral suspendată a lemnului din parchete parcurse cu tăieri principale sau secundare.

Un randament și o productivitate sporită se pot obține în cazul parchetelor principale sau secundare în care forwarderul este folosit în tandem cu harvesterul (recoltatorul), atunci când colectarea masei lemnoase este realizată sub forma lemnului scurt.

În condițiile silviculturii din țara noastră, transportoarele reprezintă o soluție care asigură o protecție foarte ridicată a ecosistemelor forestiere, în special atunci când distanțele de apropiat sunt lungi, iar scosul materialului lemnos este asigurat de tractoarele forestiere articulate, funiculare sau instalații  mobile cu pilon. În acest context, apropiatul cu un forwarder este realizabil cu condiția ca, în cadrul fluxului să fie prevăzută o operație suplimentară de secționare a lemnului in stare lungă. 

Avantajele incontestabile ale unui forwarder sunt manevrabilitatea ridicată şi impactul redus asupra solului dacă numărul de curse pe acelaşi traseu nu depăşeşte limita admisibilă, iar panta este mai mică de 35%.

Forwarderele moderne prezintă caracteristici ergonomice de vârf, integrarea tehnologiilor noi precum calculatoare de bord sau GPS, utilizate în gestionarea producţiei şi navigaţiei și motoare de ultimă generaţie aliniate standardelor de emisii europene şi internaţionale.

Utilajele forestiere ENTRACON Forwarder EC 75

Noua generație de forwardere Entracon – capacitate mare de încărcare și proprietăți off-road excelente

Gama de transportoare (forwardere) Entracon include utilaje de înaltă performanță, care oferă un cuplu impresionant și o forță de tracțiune excepțională în raport cu masa totală. Randamentul mașinilor este îmbunătățit prin transmiterea optimizată a puterii, fiind dotate cu motoare Cummins QSB4,5 – 97kW, Deutz TCD 3.6 L4_T4i / 74,4 kW + pompa de 75 ccm sau Cummins B3.3/48kW.

Transportoarele au capacitate de încărcare de la 7,5 tone până la 4,5 tone și dimensiuni destul de reduse în comparație cu alte utilaje multifuncționale de recoltare a lemnului.

Destinate tăierilor secundare, forwarderele Entracon se situează pe o poziție de top în ceea ce privește respectarea mediului, datorită motoarelor cu consum redus de combustibil și emisii scăzute. Dimensiunile compacte, masa scăzută și garda la sol înaltă fac ca aceste utilaje să aibă un impact redus asupra pădurii.

Mașinile excelează prin forța extraordinară de tracțiune fiind proiectate pentru cel mai dificil teren, cu un șasiu cu opt roți, care conferă stabilitate și viteză de lucru cu presiune mică la sol.

În echiparea standard sunt incluse: controlul mașinii hidraulice – Smart Drive sau Plus +1, direcție articulată pivotantă centrală hidraulică, funcția de schimbare automată cu 4 sau 2 trepte, suport de remorcare – pin, rotator GR45 sau GR30, sistem electric pe 24 V și 8 anvelope (500 / 60-22,5 160A8 TR12 TL sau 19,0 / 45-17 BKT sau 400/60 – 15,5).

Alte dotări standard includ: macarale precum CRANAB FC53 – 6,5 m sau MOWI P30 cu o extindere de până la 5,6 m, graiffer CR200,  G260L sau ELM 18, instrumente de întreținere pentru reparații zilnice, piese de schimb și manual privind operarea în limba engleză, scară hidraulică, joystick-uri electrice pentru acționare direcție, 14 lumini de lucru cu halogen, macara și blocare pentru îmbinarea centrală.

Indiferent dacă este vorba de modelul ENTRACON EF75, cel mai mare utilaj forestier din gama de forwardere, cu o capacitate de încărcare de 7,5 tone, ENTRACON EF 60 sau ENTRACON EF 45 (Delaware),  forwardere de dimensiuni medii proiectate să transporte bușteni de la 2 pâna la 5 metri, toate utilajele dispun de cabine basculabile, conforme cu standardele de siguranță ROPS, FOPS, OPS, spațioase, oferind un mediu de lucru de înaltă performanță în termeni de comenzi, vizibilitate și confort, o capacitate mare de încărcare și, mai presus de toate, cele mai puternice și cel mai lungi brațe hidraulice posibile din clasa de utilaje folosite pentru transportul buștenilor.

Pentru un plus de siguranță și confort forwarderele Entracon sunt dotate cu ștergătoare de parbriz și lunetă, AM / FM stereo radio + CD, și aer condiționat. Scaunul este prevăzut cu suspensie mecanică, confortul operatorului fiind sporit și datorită soluției de suspensie a cabinei care reduce eficient șocurile, impactul și zgomotul interior.

Utilajele forestiere ENTRACON

Compania ENTRACON este rezultatul unei cooperări Ceho – Suedeze de succes în domeniul dezvoltării, producției și distribuției de tehnologii forestiere pentru recoltarea și procesarea masei lemnoase, continuând astfel tendința inițială de fabricare a tehnologiei profesionale cu performanțe tehnice ridicate, fiabilitate crescută, costuri minime de operare și confort ridicat oferit operatorilor.

Utilajele forestiere ENTRACON se încadrează în parametrii de cost și protecție a mediului, specifici exploatării forestiere sustenabile și responsabile.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Chiru, V. (1980): Utilaje pentru exploatări forestiere, Editura Didactică și Pedagogică, București.
  2. Oprea, I. (2008): Tehnologia exploatării lemnului, Editura Universității „Transilvania” din Brașov.
  3. Oprea, I., Borz, S.A. (2007): Organizarea șantierului de exploatare a lemnului, Editura Universității Transilvania din Brașov.
  4. Horodnic Sergiu (2003): Bazele exploatării lemnului, Editura Universității Suceava
  5. Horodnic Sergiu (2014): Sisteme tehnologice forestiere cu impact ecologic redus,    Editura Universității Suceava



Articole similare
Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului
27 ianuarie 2023

Despicătoarele de lemn – ajutorul de nădejde la casa omului

Pregătirea lemnelor pentru iarnă este un obicei deja bine-cunoscut de către persoanele care locuiesc la casă și nu au variante alternative de încălzire sau doresc o încălziri eficientă si economică. Dacă unii cumpără direct lemnul tăiat, alții sunt nevoiți să-l despice singuri.

(mai mult…)
Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb
22 decembrie 2022

Tocătoare de lemn – Consumabile și piese de schimb

Consumabilele pentru tocătoarele de lemn sunt piese de schimb care trebuie înlocuite periodic pentru a menține funcționarea eficientă a echipamentului. Acestea pot include:

(mai mult…)
Japa