Pădurile din România ocupă aproximativ 29% din suprafața țării, și sunt distribuite într-o proporție foarte mare în zone montane în care predomină relieful accidentat. Circa 50 % dintre acestea sunt păduri care îndeplinesc funcții de producție și protecție fiind gestionate, în mare majoritate, prin tratamente silviculturale intensive. Un astfel de mod de gospodărire generează intensități de extracție relativ mici și este implementat prin promovarea regenerării naturale.
Operațiile de exploatare a lemnului care se desfășoară pe terenuri dificile, reprezintă adevărate provocări deoarece sunt caracterizate, în primul rând ca având o dificultate foarte ridicată, dar și de expunerea personalului responsabil de operațiile de colectare a lemnului la pericole profesionale.
Deși politica și strategia forestieră națională din România recunoaște, importanța patrimoniului forestier românesc, angajându-se pentru transparență în procesul decizional de interes public și pentru elaborarea unor acțiuni strategice care încurajează modernizarea, adaptarea sistemului informațional în sectorul forestier și susține integrarea activităților de exploatare și prelucrare a lemnului, în conceptul gestionării durabile a resurselor naturale, în vederea valorificării superioare a resurselor de lemn, colectarea lemnului prin târâre și semitârâre rămâne principalul procedeu tehnic de extracție a masei lemnoase din România, folosindu-se în mod obișnuit tractoare universale cu troliu, tractoare articulate forestiere (TAF), corhănirea sau colectarea cu atelaje, în timp ce tehnologiile noi precum colectarea prin purtare a masei lemnoase cu tractoarele cu remorcă sau semi-remorcă de tip forwarder sau cu funiculare, opţiuni mai bune, din punct de vedere ecologic sunt foarte puțin răspândite la nivel național.
Funicularele sunt o categorie de utilaje folosite pentru colectarea lemnului care realizează deplasarea aeriană a materialului lemnos, cu ajutorul unor cărucioare care rulează pe o cale de transport formată din cabluri suspendate pe elemente de sprijin.

Domeniul de folosință al funicularelor este determinat atât de condițiile orografice ale parchetului ce urmează să intre în exploatare, cât și de condițiile silviculturale. Astfel, pentru colectarea lemnului din parchetele situate pe terenuri accidentate, cu versanți abrupți, inaccesibile parțial sau total altor mijloace de colectare, funicularele reprezintă soluția tehnică și economică cea mai avantajoasă.
Acestea permit, în special în zonele în care drumurile forestiere lipsesc sau sunt improprii, extragerea unui volum de lemn de 2-3 ori mai mare cu costuri de exploatare cu aproximativ 50 % mai mici, în comparație cu costurile de exploatare ale tractoarelor forestiere, în aceleași condiții de teren. În același timp, asigură o protecție mai bună a solului, a arborilor rămași în picioare și a semințișului instalat.
Funicularele forestiere pot fi integrate în următoarele tipuri principale de sisteme tehnice de exploatare a lemnului (mecanizate complet sau parțial):
- recoltare cu ferăstraie mecanice, colectare (adunat și apropiat) cu funicular clasic, operații în platforma primară executate cu alte mijloace;
- recoltare cu ferăstraie mecanice, colectare (adunat și apropiat) cu instalație cu pilon, operații în platforma primară executate cu instalația cu pilon;
- recoltare cu ferăstraie mecanice, colectare parțial mecanizată (adunat cu atelaje, apropiat cu funicular) cu funicular clasic, operații în platforma primară executate cu alte mijloace;
- recoltare cu ferăstraie mecanice, colectare parțial mecanizată (adunat cu atelaje, apropiat cu funicular) cu instalație cu pilon, operații în platforma primară executate mecanizat cu instalația cu pilon;
- recoltare mecanizată (mașini multifuncționale), colectare cu funicular clasic sau instalație cu pilon, urmate de lucrări în platforma primară executate cu alte mijloace sau cu instalația cu pilon;
- alte combinații de echipamente și utilaje forestiere, cu integrarea funicularelor în operații de colectare.
Utilizarea funicularelor forestiere în teren accidentat este susținută și de legea forestieră românească, în exercițiu, prin anumite prevederi specifice ce vizează limitarea impactului operațiilor forestiere (Legea nr. 133/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, art. 62, alineatul 1: Exploatarea masei lemnoase se face după obținerea autorizației de exploatare și predarea parchetului, cu respectarea regulilor silvice și în conformitate cu instrucțiunile privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport ale materialului lemnos, aprobate prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. În zonele de deal și de munte se dă prioritate tehnologiilor bazate pe funiculare.)
Un sistem ușor, eficient și deosebit de ergonomic pentru transportul lemnului pe un teren abrupt într-un mod care protejeaza solul este sistemul funicular Maxwald, cu referințe la nivel mondial, care oferă un raport excelent calitate-preț în special atunci când este utilizat împreună cu un troliu cu cablu.
Principalele avantaje ale sistemului funicular Maxwald constau în: consum de combustibil mic, independența relativă față de relieful terenului, de obstacolele întâlnite, de condițiile climatice sau de starea solului, legarea punctelor extreme ale instalației prin trasee rectilinii, prin urmare foarte scurte, necesitatea unor amenajări minime cu ocazia montării, micșorarea pierderilor de lemn și a deprecierii acestuia cu ocazia deplasării, durata mică a instalării și demontării, transportul facil și economic al subansamblelor între două aplasamente succesive și posibilitatea de achiziționare separată a părților componente din sistem sau a pachetului complet, care include toate accesoriile necesare pentru montare și operare.
Un pachet complet de sistem funicular Maxwald include: 1 pilon Maxwald cu 2 trolii/526S cu o forță de tracțiune de 6,5 to și sarcina pe cablu de 1,5 to, ambreiaj pe disc, un sistem de fixare în 3 puncte, opțional cu transmisie PTO, 2 frâne pe disc/A526S, cărucior funicular-Maxwald, cablu trăgător 400m/6,5mm, cablu de retur 400 m/ 6,5 mm, cablu purtător 350 m/ 12 mm și diverse accesorii (suporți, cleme, role de protecție, scripeți, role de ghidaj, cabluri, frânghii etc.)
Pilonul Maxwald (Maxwald Tower) are o înălțime pe timpul transportului de 3.2 m și o înalțime totală de 6.5 m. Cu o greutate de 380 kg, oferă posibilitatea fixării pe 2 nivele, include un suport de fixare pentru troliu, un cilindru telescopic pentru ridicare alcătuit din 2 părți și opțional un troliu fixat pe pilon pentru cablu/tensiune. Tamburul, partea grupului motor pe care se înfășoară cablul trăgător și care are rolul de a transforma mişcarea de rotaţie primită de la motor în mişcarea de translaţie necesară deplasării sarcinii are o capacitate de max. 400m/14 mm.
Maxwald GmbH s-a născut ca o afacere în familie în anul 1771 în Ohlsdorf, un municipiu din districtul Gmunden situat în Austria Superioară. Începând cu anul 1956 Maxwald GmbH devine producător de trolii forestiere”DISC BRAKE” poziționându-se într-un timp foarte scurt ca lider pe piața echipamentelor forestiere. Cu peste 50.000 clienți mulțumiți, posesori ai echipamentelor Maxwald, astăzi, la a 11-a generație, Maxwald oferă o calitate excelentă a produselor care sunt supuse, în permanență, unor standarde superioare de calitate. Toate dispozitivele Maxwald sunt testate, aprobate și certificate CE, parțial GS, KWF FPA, TÜV, DLG Signum iar clienții Maxwald din întreaga lume beneficiază de consiliere competentă și servicii bazate pe capabilități profesionale excelente.
Bibliografie:
- Utilajul şi tehnologia exploatărilor forestiere : Manual pentru licee cu profil de silvicultură şi exploatări forestiere, meseria mecanizator la exploatări forestiere, clasa a XII-a (1980), Editura Didactică și Pedagogică, București.
- Borz S.A., Ignea G., Oprea I., Ciobanu V., Dinulică F., 2013c. A comparison in terms of carbon emissions, cost and productivity of the most used technologies in young thinned stands – the case of Romania. Revista de Economie 36(1): 136-148.
- Borz S.A., Birda M., Ignea G., Oprea I., 2011. Technological aspects regarding timber exploitation using MOUNTY 4100 cable yarder. Bulletin of the Transilvania University of Braşov – Series II 4(53): 1-6.
- Chiru, V. (1980): Utilaje pentru exploatări forestiere, Editura Didactică și Pedagogică, București.
- Heinimann HR, Stampfer K, Loschek J, Caminada L. 2001. Perspectives on Central European cable yarding systems. In: International Mountain Logging and 11th Pacific Northwest Skyline Symposium, December 10-12, 2001, Seattle, Washington, USA.
- Oprea I., 2008. Tehnologia exploatării lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
- Oprea I., Borz S.A., 2007. Organizarea şantierului de exploatare a lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
- Ungureanu S., 1997. Mecanizarea exploatărilor forestiere. Editura Universității Transilvania Brașov.